2013 2014 Marja Ebbers Venloos Voorname Vrouw

In 2014 wordt Marja Ebbers tot Venloos Voorname Vrouw gekozen.

2349 Stadhuis.jpg

Bij binnenkomst in het Stadhuis op 14 maart 2014 werden alle gasten welkom geheten door de voorzitter Ine van den Bercken. Onder het genot van een welkomstdrankje konden de gasten luisteren naar  het openingsgedicht ‘de Voorname Vrouw’ door de voormalige stadsdichter Herman Verwey, geïnspireerd op het gelijknamige boek van Mariet Verberckt. Mariet is de grondlegster van Venlo Vrouwen. Lotty van der Zanden en Anita de Groot hebben ons door het programma van deze avond geleid.

Als eerste werden twee vrouwelijke ondernemers geïnterviewd die vertelden over de verwachtingen van hun projecten  voor 2014. Beiden werken vanuit hun vrouwelijke  kracht en dragen dat ook uit vanuit hun maatschappelijke positie en bedrijf. Tanja Nabben van Moodlab vertoonde haar prachtige en verrassende documentaire van een vrouw met Burka. Henriëtte Stroucken vertelde over haar project in Bhutan over het ‘Bruto Nationaal Geluk’. 

Verder werd er een bijzondere Cradle to Cradle modeshow gelopen, met kleding van hergebruikt materiaal, gemaakt door Karin Haenen, Julie Tiggelers en Nicky Bohn. Monique Desar showde een deel van haar bijzonder elegante collectie avondjurken. De jongste ontwerpster was 12 jaar en cursiste van het Fashion Lab van het Kunstencentrum.  

Daarnaast was er een bijzondere tassen/portemonnees collectie te zien die gemaakt is van geschonken Floriadebanners. Deze producten worden gemaakt onder begeleiding van Mieke Arts en geshowd door vrouwen uit  het atelier van Emmaus Feniks . Het maken en verkopen van deze items is een onderdeel van een project dat bedacht is door de ideeëndokter Peter van der Ven.

Wendy, een van de oud-bewoonsters van Emmaus Feniks, vertelde haar persoonlijke verhaal voor een zaal toehoorders, die doodstil werd. Zij vertelde heel emotioneel over haar bijzondere ervaringen tijdens haar verblijf in stichting Emmaus . Zij vertelde hoe dankbaar zij was over de opvang en uitte haar lof over de begeleiding.

Aansluitend  vond de uitreiking van de bokaal “Venloos Voorname Vrouw 2014” plaats. Marja Ebbers van Emmaus Feniks mocht deze in ontvangst nemen.  De uitreiking werd voorafgegaan door een gesprek met Marja Ebbers en Hendrie Verwegen over de visie waar Emmaus Nederland voor staat: ‘Samen wonen, samen werken, samen delen’. Tijdens de uitreiking van de bokaal door Ine van den Bercken, de ontwerpster en maakster ervan, aan Marja Ebbers, was er een grote opluchting te bespeuren bij Marja. Het was een bewogen jaar geweest voor Marja. Toen het met Maasstenen ingelegde zilveren collier haar werd omgehangen paste het haar perfect.

Hierna werd het woord gegeven aan Stadsdichteres Noor Roelofs en zij droeg het gedicht voor dat ze speciaal voor Marja Ebbers had geschreven. De avond werd op verschillende momenten opgeluisterd met het muzikale a capella gezang van het zangkoor Amaryllis.

In het stadhuis was een expositie te zien van de vrouwelijke kunstenaars Monique Bruls( keramiek) en Ineke Vostermans (schilderijen).

De gehele avond door was er de gelegenheid om een handtekening te plaatsen voor de verjaardagskaartenactie van Amnesty International. Voor de vrijheid van de Chinese dichteres Liu Xia, echtgenote van Nobelprijsdrager Liu Xiaobo die onder huisarrest staat vanwege hun activiteiten. De kaarten zijn inmiddels opgestuurd aan Liu Xia.

De avond werd afgesloten met een bedankje aan het organisatie comité.

De dames werden bedankt voor hun enorme inzet om deze avond tot een succes te maken. Een mooie bos bloemen mochten ze hiervoor in ontvangst nemen.

Al met al was het een zeer inspirerende avond met veel gelegenheid om ook met elkaar kennis te maken danwel van gedachten te wisselen. Wij hopen dat het volgende jaar weer net zo succesvol mag zijn.