2022 Nadya Abou Salman Venloos Voorname Vrouw

Op dinsdag 8 maart 2022 is Nadya Abou Salman Venloos Voorname Vrouw 2022 en Claude Engel Junior Venloos Voorname Vrouw 2022 officieel gehuldigd

en gedecoreerd in het stadhuis van Venlo. Feliciteren was in Theater de Garage.

Voor de foto’s in het stadhuis klik hier.

De foto’s van het feliciteren en het feest zullen nog worden toegevoegd.

 

Stichting Venlo Vrouwen.

Marijke Moonen, voorzitter

 

 

Stichting Venlo Vrouwen is vereerd om de Venloos Voorname Vrouw 2022 aan u voor te stellen.

Met gepaste trots maken wij bekend dat voor het komende jaar Nadya Abou Salman zal worden voorgedragen voor de titel Venloos Voorname vrouw. Nadat de echtgenoot van Nadya in 2014 vluchtte naar Nederland, kon zij zich met haar 2 kinderen een jaar later bij hem voegen. In Syrië had zij een eigen sportschool en was ook enige tijd actief als assistent-coach van het nationale basketbalteam.

Op het moment dat zij met haar gezin in Blerick een woning kon betrekken ontpopte zij zich als sleutelfiguur binnen de gemeenschap. Vanuit haar eigen initiatief, passie en geloof in gezondheid en beweging, heeft zij met veel enthousiasme en doorzettingsvermogen tal van activiteiten georganiseerd om zo mensen met elkaar te verbinden.

Elke week samen met vrouwen van diverse culturen conditie opbouwen, relaties aangaan, elkaar leren kennen en respecteren en waarderen. Gezamenlijke activiteiten zoals wandelen, of samen werken in de moestuin. Om vervolgens deze producten te verwerken in allerlei gerechten.

Vanaf 2019 is zij als sportconsulent werkzaam bij de Gemeente Venlo, Venlo.fit.

Na de wijk Vastenavondkamp breidde zij haar missie uit naar de wijk de Klingerberg en de wijk op de Hei in Tegelen.

Zij heeft zich ontwikkeld als inspirerend rolmodel voor vele vrouwen.

Op zondag 8 maart a.s. tijdens de viering van Internationale Vrouwendag in het stadhuis van Venlo zal zij de bijbehorende onderscheidingen in ontvangst nemen.

 

Krantenartikel de Limburger zaterdag 12.02.2022 :

Nadya Abou Salman is de nieuwe Venloos Voorname Vrouw. De voormalige Syrische vluchtelinge is in korte tijd zowel vraagbaak als rolmodel geworden voor vrouwen met een migratieachtergrond in Blerick.
(DOOR KITTY BORGHOUTS)
Of ze zelf nog wel eens aan sport doet, bijvoorbeeld basketbal, waarin ze in haar geboorteland Syrië zo actief en goed in was? In haar antwoord gaat het na twee zinnen al niet meer over haarzelf, maar over anderen. Enthousiast filosofeert ze hoe ze ook in haar favoriete sport straks anderen kan helpen hun talenten te benutten. Haar eigen behoefte aan ontspanning is nog even niet relevant, zegt ze uiteindelijk. „Voorlopig ben ik voor andere zaken harder nodig.”
Brug slaan
En hard nodig is ze, Nadya Abou Salman (38), benoemd tot Venloos Voorname Vrouw van dit jaar. Nodig om een brug te slaan tussen mensen, vooral in haar eigen wijk Vastenavondkamp waar twee derde deel van de inwoners een migratieachtergrond heeft. Ook de gemeente Venlo zag dat. Nadya viel op door haar inspanningen om in haar wijk kinderen aan het sporten te krijgen, kreeg een werkervaringsplaats aangeboden bij de gemeente, en die is inmiddels omgezet in een parttime dienstbetrekking als buurtsportcoach.
Ik ondervind zo veel ondersteuning bij alles wat ik voor elkaar wil krijgen. Daardoor voel ik me zelfs meer Nederlandse dan Syrische. Nadya Abou Salman
Maar Nadya doet veel meer dan enkel sportdeelname stimuleren. „Sport is een middel voor heel veel andere zaken”, zegt ze. „Het maakt mensen actief en uiteindelijk leidt het tot meer samen doen en meer onderling begrip.” Nadya woont sinds 2018 met haar man Talal en twee kinderen Omar (11) en Mudar (9) in Blerick. Het stel vond het belangrijk om zo snel mogelijk Nederlands te leren. Ze beheersen de taal beiden op behoorlijk hoog niveau. „Taal is alles”, zegt Nadya. „Zonder communicatie kun je niks.” De Blerickse meldde zich al snel bij basisschool Mikado, om als vrijwilliger te helpen. „Ik wilde zo snel mogelijk snappen hoe alles hier in Nederland gaat.”
Inmiddels helpt ze, vaak samen met haar man, van alles te organiseren in haar buurt. Wat begon met sportbijeenkomsten voor kinderen in Vastenavondkamp, is uitgebreid tot een heel scala aan activiteiten, voor kinderen en vrouwen, in Venlo-Oost, Venlo-Zuid, Tegelen, Klingerberg en haar eigen wijk Vastenavondkamp. Er zijn zaalsportuurtjes, wandelsessies, zwemlessen, maar ook knutseluurtjes voor de kinderen of theedrinken of taallessen voor hun moeders.
Gesprekken
Vooral voor vrouwen met een migratieachtergrond wil ze het verschil maken. Omdat ze als geen ander weet hoe lastig het voor hen kan zijn om eerste stappen te zetten. Ze voert veel gesprekken. „Dan blijkt dat ze allemaal heel erg graag willen meedoen, maar dat de drempels heel hoog zijn. Allereerst komt dat door de taal. Als je het Nederlands nog niet machtig bent, is het lastig om ergens zomaar binnen te gaan en belangrijker nog, om je vervolgens ergens thuis te gaan voelen.”
Die taalvaardigheid ontstaat pas echt als vrouwen ook meedoen, zegt Nadya. „Vanuit de taalles gaat het vaak meteen weer door naar huis. Als je na die les naar een clubje kan, anderen ontmoet, of helpt bij de sport van je kinderen, zie je zaken in een stroomversnelling raken.”
Maar het is een zaak van lange adem, zegt Nadya. „Uiteindelijk vinden vrouwen het geen probleem om in de bestaande, Nederlandse structuur mee te doen, maar die eerste stappen willen ze zetten in een voor hen vertrouwde omgeving. Als er aparte uurtjes voor vrouwen in het zwembad voor nodig zijn, wat is daar dan erg aan? En ook met een hoofddoek kun je sporten.” In een jaar tijd heeft ze samen met haar collega’s 150 vrouwen geactiveerd.
Kracht
Ze ziet om zich heen hoeveel kracht vrouwen hebben, zegt ze. Het vervult haar met trots dat zij die kan helpen aanspreken. Dat ze op Internationale Vrouwendag op 8 maart Venloos Voorname Vrouw wordt, ziet ze als eerbetoon aan al die krachtige vrouwen die ze ontmoet. „Vrouwen krijgen hier in Nederland ontzettend veel kansen. Ik ervaar dat zelf ook, ik heb er geen woorden voor hoeveel ondersteuning ik ondervind bij alles wat ik voor elkaar wil krijgen. Daardoor voel ik me zelfs meer Nederlandse dan Syrische. Ook vrouwen met een migratieachtergrond ontdekken hun eigen kracht nu ze hier zijn. Maar dat proces heeft tijd nodig. Geef hen die ook.”